Günümüz toplumlarında diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı oldukça yaygın görülmektedir. Temel sebebi duygusal stresin fiziksel olarak dışa vurumu olmak üzere, alt ve üst çenede dişler arasındaki ilişki bozuklukları, yapısal olarak çenelerin gelişimsel anomalileri gibi sebepleri de olabilir. Diş sıkma (bruksizm) ve gıcırdatma alışkanlığı çiğneme kaslarında aşırı güçlenme ve büyümeye yol açarak çene baş ve boyun ağrılarının yanısıra, dişlerde ve çene ekleminde kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Dişlerde yarattığı aşınmalar ile yüz dikey boyutunun azalması daha yaşlı bir görüntüye yol açarken, büyüyen çene kasının yüzü olduğundan daha kare ya da yuvarlak göstermesi estetik problem de yaratmaktadır.

Normalden fazla çalışan bu kası yavaşlatabilmek için çene botoksu kullanılır. Botoks, Clostridium Botulinum bakterisinin ürettiği , tıbbın birçok dalında hem tedavi edici hem de kozmetik amaçla kullanılabilen protein yapıda biri nörotoksindir. Enjekte edildiği kasta kasılma fonksiyonunu geçici olarak yavaşlatır.

NASIL ETKİ EDER?

Massater botoksu, massater kası adı verilen çiğneme kasına yapılan botoks işlemidir. Tek taraflı çiğneme alışkanlığı, günlük yaşantıda ve uyku esnasında diş sıkma  ( bruksizm ) ve gıcırdatma, strese bağlı fonksiyon dışı çene hareketleri, aşırı sakız çiğneme veya doğuştan gelen şekil bozukluğu gibi  sebeplerle gereğinden fazla güçlenmiş ve büyümüş çene kası botulinum toksin enjeksiyonu ile normal gücüne ve boyutuna döndürülür. Yine bu kaslarda oluşan spazma bağlı ağrıların giderilmesinde de botoks enjeksiyonunun etkili olduğu görülmüştür. Çene eklemi rahatsızlıklarından çiğneme kasını ilgilendiren miyofasiyal ağrı tedavisinde Non-steroidal antienflamatuar ilaçlar,  antidepresanlar, kas gevşeticiler, tetik noktalarına lokal anestezi ve steroid enjeksiyonları gibi tedavi seçeneklerinin uzun dönem etkinliği yoktur. Eklem ile ilişkili yüz ağrılarında bunlara ek olarak okluzal splint tedavisi, fizyoterapi gibi tedavi seçeneklerine yardımcı olarak massater ve temporal kaslara botoks enjeksiyonu yapıldığında ağrı ve hassasiyetin azaldığı görülmüştür.

BOTOKS iŞLEM VE SONRASINDA SİZİ NELER BEKLİYOR?

İşlem sırasında çok ince enjektörler kullanıldığından ağrı, acı hissedilmeyecek kadar minimum seviyededir. Botoks 4-10 gün içinde etkisini gösterir, 4-6 haftada maksimum etkiye ulaşır. Gücü azalan kasta küçülme ve yüzde incelme ovalleşme de farkedilir. Baş, boyun ,çene eklemi ve hatta diş ağrıları azalmaya başlar. 6 ayda bir düzenli yapıldığında şikayetler neredeyse tamamen geçer.