Diş hekimliği pratiğinin temel amacı sağlıklı, doğal ağız ve diş yapısının sağlanmasıdır. Endodontik tedavinin amacı doğal dişlerin fonksiyonunu korumaktır. Tedavinizi ertelemek dişinizin kurtarılması şansını riske sokar. Modern teknoloji ve teknikler sayesinde, kanal tedavisi eski zamanların tersine günümüzde ağrısız, dişin ve sizin sağlık durumunuza bağlı olarak bir ya da 2-3 seansta yapılan ve uzun ömürlü bir tedavidir. Çekilen bir dişin yerine köprü ya da implant yapmak kanal tedavisinden daha uzun zaman ve maliyet gerektirecektir.

Kanal tedavisinin ne demek olduğunu anlamak için diş anatomisinden biraz bahsetmek gerekir. Dişin beyaz minesi ve onun altındaki dentin denen sert yapının altında, dişin iç kısmında pulpa dediğimiz yumuşak doku bulunur. Pulpa kan damarları, sinirler ve bağ dokusundan oluşur ve dişin gelişimi sırasında kendisini çevreleyen sert dokuların oluşumunu sağlar. Pulpa dişin içinden köklerin ucuna ve dişi çevreleyen diş eti ve kemiğe doğru bağlanır. Gelişimini tamamlamış bir dişin pulpası alınsa da kendisini çevreleyen dokular sayesinde ağızdaki fonksiyonunu sürdürür.

Kanal tedavisi prosedüründe amaç; kök kanalları içindeki enfekte olmuş pulpa dokusunu ve bakterileri mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizlemek, dezenfekte etmek ve devamında bu alanları “gütta” “perka” ve “sealer” denen malzemelerle doldurup kapatmaktır. Sonrasında kanal tedavisi yapılmış diş kron ya da dolgu ile restore edilir. Böylece doğal dişin ağızda kalması sağlanır.

Kanal tedavisi ile doğal dişi korumanın pek çok avantajı vardır:

*Etkin çiğneme

*Normal ısırma kuvveti ve hissi duymak

*Doğal görünüş

*Diğer dişlere ekstra yüklenmekten kaçınılması

Anestezi ile yapıldığı için kanal tedavisi dolgu ya da diş çekiminden daha ağrılı  bir işlem değildir. Tedaviden sonraki ilk birkaç gün hafif ya da orta derecede hassasiyet görülebilir.

Kanal tedavisi ne zaman gerekir:

*Çiğneme ve ısırma esnasında ağrı varsa

*Diş etinde dişle ilgili fistül yolu varsa

*Diş çatlak ve kırıklarında

*Soğuk veya sıcak ile başlayan, uyaran geçtikten sonra da uzun süre devam eden rahatsızlıklarda

*Apse varsa

*Sinire kadar ulaşan derin çürük varsa

Bu durumdaki dişler tedavi edilmeden kalırsa, şiddetli ağrı ve apse gelişimine neden olabilir.

Kanal tedavisi sonrasında normal hayatınıza devam edebilirsiniz ancak uyuşukluk tamamen gidene kadar çiğneme yapmamalısınız.