Bugün bloglar dünyasında gezinirken genç bir annenin bloguna takıldım..

Bebeğinin dişleri ile sorunu varmış..Araştırmış , referans alarak bir diş hekimine gitmiş, Nişantaşında..hekim: “anne sütününü kesin, çok derin 7-8 çürük var, genel anestezi altında  dolgu yapmak gerekir, v.s. ” gibi pek çok üzücü yorumda bulunmuş..

Anne şokta. Başka doktorlar, yeni şoklar, korkular, beddualar, kızgınlıklar.. “Bu nefret diş hekimlerinden dünyayı nasıl kurtarmalı “noktasına gelinmiş..Blogu izleyenlerden gelen katkılar daha da ilginç.. Ve nefret dolu..Birisinin çocuğuna da aynısı yapılmış, halbuki fıçalayınca doktorun çürük sandığı lekeler geçmiş.( doktor,” fırçalayın geçer”, deyinceye kadar hiç fırçalamıyorlar mıydı acaba..)

Bir başkasının (erişkin ) , bir dişi kanal tedavisi başarısız olunca ,”nefret diş hekimi” nedeniyle çekilmek zorunda kalmış.. Bir avuç para verip implant yaptırmak zorunda kalmış.( kanal tedavisi yapılacak aşamaya dişi nasıl gelmiş acaba..?.)

Üzüntü içinde okudum…Hem ismi geçmeyen diş hekimleri ,hem kötü hekimlik deneyimi olan insanlar için üzüldüm..

1. Diş hekimliği de aşcılık gibi, şöförlük gibi, mühendislik gibi bir meslek.. İyi aşcı, iyi mühendis, kötü şoför olduğu gibi iyi veya kötü diş hekimi , kötü doktor olacaktır..Doktorlar, diş hekimleri sağlıkla uğraştıkları için insan üstü varlıklar değildirler..İyisini bulmaya çalışmalısınız..

2. İnternet sayfalarından edinilen bilgiler sınırlıdır..Her bilgi , her kişi için geçerli olmayabilir.Yazanlar da tıp dünyasından olduğu için çok genel bilgiler vercektir.. Sınırlı bilgi ile yardımcı doktorluk yapmak çok aklıllıca değildir. İnternetten okuyarak elde ettiğiniz bilgilere doktorlar-hekimler de ulaşabilirler ve onlar da sizin kadar bilgili olabilirler..Değil mi? Önemli olan bilgiyi “vakaya:hastaya” göre yorumlamaktır.

Her doktor bunu “becerisi ölçüsünde ” yapar. Doktorlar arasındaki fark da bundan doğar..

3. Hekimler de insandır. Yanlış yapabilirler, işlerini sevmeyenler vardır ( öyleyse yapmasınlar demeyin ! Hayat acemisi olursunuz..), sizinle çeşitli sebeplerden dolayı zaman geçirmek istemeyenleri olacaktır, O gün “kötü bir gün” geçireni olacaktır..Başkasını bulmalısınız..

4. ”Şuna bak dişini fırçalamamış, rutin kontrole gelmemiş, şimdi de dişi çekilince mutsuzluk gösteriyor .Dişini ben mi çürüttüm ” diye düşünür..

5. “Çocuğu ağzında ballı süt biberonuyla 3 yıldır uykuya yatırmış, dişler çürüyüncede, (doktorcum, hem kolay olsun, hem acımasın, hem iyi olsun, hem de ekonomik olsun)  diyor bu anne..Deli mi ne” diye düşünür doktor.