İnsanın ağız gelişimde en son çıkan dişler olan ve 20’li yaşlarda çıkmaya başlayan bu dişler, çoğunlukla çenede çıkabilecekleri geniş bir alan bulmakta zorlanır gömülü kalırlar. Böylesi durumda olan dişlere uzman hekimler genellikle 20lik diş çekimi ile müdahale ederler. Müdahale gerektirdiği halde uzman hekimlerden destek alınmaması halinde gömülü kalan dişler, çene yapısı bozabilir ve hatta sağlıklı diğer dişlerin kayıplarına varan sonuçlara sebep olabilirler.

20 Yaş Dişleri Mutlak Surette Çekilmeli Midir?

20 yaş dişlerinin çekilmesi gerektiğine yönelik genel bir kanı vardır. Oysa bu dişler, çenede çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesinde son derece önemli bir yere sahiptirler. Çiğnemenin yeterli şekilde gerçekleşememesi halinde tüm sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Halk arasında çokça bilinmesede temelde sindirim midede değil, ağızda başlayan bir işlemdir. Bu sebeple sağlıklı dişlerin çekilmesini herhangi bir sorun olmadığı müddetçe hiçbir hekim önermeyecektir.

Eğer 20’lik dişler sağlıklı bir şekilde konumlanmışsa ve herhangi bir sorun yoksa, söz konusu dişlere müdahale etmek anlamsız olacaktır. Ancak dişler çene ve diğer dişlerin yapısından dolayı çıkamadan gömülü kalmış ya da eğri şekilde çıkmışsa bu sorun oluşturabilir. Özellikle bulunduğu yerde ağrı oluşumuna neden olduğu hallerde de yine hekimin önerisi üzerine  20’lik diş çekimi gerekebilir.

20 Yaş Dişlerinin Çekimi Zor ve Tehlikeli Midir?

Günümüzde modern diş hekimliği yöntemleri, artık birçok uygulamanın çok daha kolay yapılmasını sağlamaktadır. Aynı durum 20’lik diş çekimi uygulamalarında da geçerlidir. Ancak söz konusu işlemin mutlaka profesyonel bir tedavi merkezinde ve uzman hekimlerce yapılması son derece önemlidir. Aksi takdirde bu ve bunun gibi uygulamalar çenede ciddi problemlere sebep olabilir.

20 Yaş Dişlerinin çekimi işlemi, standart diş çekimlerinden daha detaylıdır. Çünkü 20’lik dişler genellikle çenede içerisinde gömülü kalır veya diğer dişlerin arasında eğri bir biçimde çıkar. Böylesi bir senaryoda çekim sırasında cerrahi bir müdahaleye gerekebilir ki diş etinin gereğine uygun biçimde açılması, dişin bu sayede dikkatlice çekilmesi şarttır. Bu durum göz önüne alındığında 20 yaş dişi çekiminin görece zor ve zahmetli bir işlem olduğu söylenebilir. Lakin bugün geldiğimiz noktada bu ve bunun gibi  işlemler başarıyla gerçekleştirilebilmektedir.

20’lik Diş Çekimi Ağrıya Sebep Olabilir mi?

20 Yaş Dişlerinin çekimi sırasında hastaya lokal anestezi uygulanır. Bu nedenle hasta operasyon sırasında çoğunlukla ağrı hissetmez. Diğer taraftan diş çekimi sonrası anestezinin etkisi geçececeği için bu durumda hafif ağrı hissi oluşabilir. Bunlarda hekimin reçetede vereceği ağrı kesici ilaçlarla bir kaç gün içerisinde azalarak ortadan kalkacaktır.

Fakat bazı özel durumlarda 20 yaş dişi çekimi operasyonları şartlara uygun şekilde ve farklı biçimlerde yapılabilir. Diş bazı hallerde kemiğin altında olabilirken söz konusu diş oldukça eğri şekilde çıkabilir. Operasyon böyle hallerde bir miktar daha zor geçer. Bu tür işlemler sonrasında da yine hafif ağrı olabilmektedir. Hekimler hastalarına çeşitli ağrı kesiciler vererek, ağrının ortadan kalkmasına yardımcı olurlar.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bazı durumlarda ve özellikle operasyon gömülü diş için yapıldıysa, hastanın dişinin olduğu bölüme dikiş atılması gerekebilecektir. Kaldı ki genel olarak bu tür operasyonların çoğunda dikiş uygulamasına gerek duyulur.

Hekim çekim sonrasındaki bir hafta içerisinde hastasının uyması gereken kurallar hakkında bilgilendirecektir.

Özellikle aşırı sıcak yiyeceklerden kaçınmayı, sert ve  çiğnenmesi zor yiyeceklerden uzak durulmasının yanısıra ıIlık ve yumuşak besinlerle beslenmeyi tavsiye edebileceklerdir. Hekim tarafından verilen ilaçlar varsa, bunların düzenli kullanımı şarttır. Yine hekim tavsiyesi ve kontrolünde genel olarak bir hafta sonra dikişler alınmaktadır.